Forest Soap
Cadeau

De kubus van Rubik Ernő Rubik

De kubus van Rubik is uitgevonden door Ernő Rubik, een Hongaarse beeldhouwer en hoogleraar architectuur. Rubik hoopte iets te creëren dat hem zou helpen begrijpen hoe een structuur die uit meerdere stukken bestaat, die stukken zou kunnen laten bewegen zonder het mechanisme te vernietigen. Pas toen hij de stukjes door elkaar had gegooid en het moest repareren, ontdekte hij het mogelijke gebruik ervan als een 3D-puzzel.

De eerste kubussen, een testontwerp, werden in 1977 in speelgoedwinkels in Boedapest uitgebracht voordat ze werden gekocht door het Amerikaanse speelgoedbedrijf Ideal Toys. Ideal veranderde de naam van de kubus in de Rubiks-kubus om de maker in 1980 te eren, en het speelgoed werd enorm populair in het volgende decennium.

Uiteindelijk raakte de Rubiks kubus niet meer populair in de Verenigde Staten en vele andere westerse landen; het bleef echter populair in China en wat toen de USSR was, omdat de trend zich later in communistische landen over de hele wereld had opgepikt. Door de populariteit van de kubussen in communistische landen, vooral in landen die zo dichtbevolkt waren als China, bleef het speelgoed uiteindelijk in productie.

De Rubiks kubus werd opnieuw populair in de 21e eeuw, mede dankzij de oprichting van de World Cube Association in 2003. Speedcubing was altijd populair onder Rubiks kubusliefhebbers, maar de vorming van deze organisatie hielp fans om steeds sneller te worden in hun oplossingstechnieken.

Momenteel heeft de Chinese Yusheng Du het wereldrecord voor het oplossen van een enkele kubus in slechts 3,47 seconden. Maar er zijn ook andere records:

Jack Cai uit Australië heeft het record voor het oplossen van een enkele kubus geblinddoekt in 16,22 seconden

Feliks Zemdegs uit Australië heeft het single-cube record voor één hand op 6,88 seconden

Daniel Rose-Levine uit de VS heeft het single-cube wereldrecord voor oplossen met alleen zijn voeten, op 16,96 seconden

 

rubiks kubus

 

https://breinbrekers.be