Forest Soap
Image default
Zakelijk

iPad als tweede monitor gebruiken op elke computer

Twee monitoren zijn beter dan één en met een Mac met macOS Catalina of hoger kun je je iPad in een tweede scherm veranderen met Sidecar waarmee je computer met je tablet kan communiceren. Helaas is deze functie enigszins beperkt tot bepaalde Mac- en iPad-modellen wat jammer is als je een ouder apparaat of Windows gebruikt. Gelukkig kunnen een paar apps helpen om dit gemis aan te vullen op alle apparaten die Sidecar niet kunnen gebruiken.

De beste optie: Sidecar op macOS

Sidecar is misschien wel de beste optie om van je iPad een tweede scherm te maken. Dus als je een Mac en een iPad hebt van de afgelopen vijf jaar raden we aan om dit eerst proberen. Als je apparaten ouder zijn ga je naar het volgende gedeelte.

Om je iPad als beeldscherm aan te sluiten verbind je je iPad met je Mac via USB. Of om het draadloos te doen zorg je ervoor dat Bluetooth, wifi en Handoff zijn ingeschakeld. Je moet ook op beide apparaten met dezelfde Apple ID zijn ingelogd.

Klik op de AirPlay knop in de menubalk van je Mac en selecteer je iPad in de lijst. Het pictogram verandert en door opnieuw t klikken op het menu krijg je een aantal opties. Je kunt:
– Het scherm van je Mac spiegelen of uitbreiden
– De zijbalk en Touch Bar die op de iPad verschijnen tonen of verbergen
– Of je tablet loskoppelen.

Je kunt Sidecar bekabeld of draadloos gebruiken maar als je tussen beide wilt schakelen moet je de verbinding verbreken en opnieuw verbinden via het AirPlay menu. Volgens Apple zou het draadloos moeten werken zolang de iPad zich binnen 10 meter van de Mac bevindt. Je kunt zelfs je Apple Pencil gebruiken om documenten te ondertekenen en in ondersteunde apps te tekenen.

De goedkopere crossplatform optie: Splashtop Wired XDisplay

Als je Mac of iPad niet wordt ondersteund door Sidecar of als je een Windows- en Android-gebruiker bent: Splashtop Wired XDisplay is een app die je iPad omtovert naar een tweede monitor. Het werkt alleen wanneer de apparaten zijn aangesloten via USB en het is niet de meest soepele optie we hebben getest. De prijs- kwaliteitverhouding is dan wel weer goed en het werkt opzich prima.

Splashtop Wired XDisplay heeft twee componenten: een desktop-agent die op de achtergrond op je pc of Mac draait en een app voor iPadOS of Android die op je tablet draait. De iPad-app lijkt gratis te zijn terwijl de Android-app iets minder dan een tientje kost. Er is ook een gratis proefversie met een beperking van 10 minuten per sessie. Na 10 minuten moet je de verbinding opnieuw tot stand brengen.

 

Nadat je zowel de desktop- als de tablet-app hebt geïnstalleerd controleer je of de desktop app op je computer draait en sluit je je tablet aan op je computer met een USB-kabel. Daarna start je de XDisplay-app op je tablet.

Er wordt een verbinding met je computer tot stand gebracht en er verschijnt een leeg bureaublad op je tablet. Je kunt je beeldschermen indelen zoals je wil vanuit de beeldscherminstellingen van je computer, en vensters naar je tablet slepen.

Het is aanbevolen om een iPad standaard te gebruiken om je iPad rechtop te houden. Een op tafel liggende monitor heeft immers niemand wat aan. Deze setup werkt geweldig als je je tablet met een laptop gebruikt Splashtop Wired XDisplay werkt redelijk goed. Althans in onze ervaring met een iPad en een Windows-PC. Er is een merkbare vertraging en we hadden wat problemen met een vastlopende app in de gespiegelde modus. Maar voor de prijs van gratis is het het proberen waard.

Duurder maar beter: Duet Display

Voor de beste ervaring is Duet Display de beste app die we hebben getest om van een iPad een tweede monitor te maken. Net als Splashtop heeft het een app voor je tablet die verbinding maakt met een bijbehorende app op je computer. De desktop-app van Duet Display is gratis, maar de iOS en Android apps kosten ongeveer 10 euro. De standaardversie van de app werkt alleen bij USB-aansluiting.

Als je meer functies wilt, is er ook een in-app aankoop genaamd “Duet Air” dat draadloze connectiviteit, extern bureaublad en verbeterde graphics toevoegt voor ongeveer 20 euro per jaar en een “Duet Pro”-abonnement dat tekenfuncties toevoegt voor ongeveer 30 euro per jaar.

Nadat je zowel de desktop- als de tablet-app hebt geïnstalleerd zorg je ervoor dat de Duet Display desktop-app op de achtergrond op je pc draait sluit je vervolgens je tablet aan via USB en start je de mobiele Duet Display-app. Je zou meteen verbinding moeten maken met je computer en je zult een bureaublad zien verschijnen.

Klik ten slotte op het Duet Display-pictogram op je PC om toegang te krijgen tot enkele andere instellingen zoals de verversingssnelheid en resolutie die je tablet gebruikt. Voor ons werkten de standaardinstellingen prima maar als je merkt dat het een beetje traag is op een oudere laptop kan het helpen om de resolutie framesnelheid of stroomverbruik vanuit dit venster te verlagen.

Als je het Duet Air-abonnement hebt kun je Duet Display draadloos verbinden door de desktop-app te openen naar Geavanceerde instellingen te gaan en op het tabblad Draadloos (in Windows) of het tabblad Air (in MacOS) te klikken.

Je tablet zou in de lijst moeten verschijnen en je kunt erop klikken om verbinding te maken. Als het niet verschijnt, kan je er handmatig verbinding mee maken door het IP-adres van uw tablet in te voeren.

Duet Display is misschien duurder dan zijn concurrenten maar naar mijn mening was het verreweg de beste ervaring. Als je je iPad regelmatig als tweede monitor gebruikt is het de prijs zeker waard.