Forest Soap
Image default
Meubels

Vijf redenen waarom massief houten meubels langer meegaan dan andere.

Meubels zijn er in diverse soorten en maten. Er zijn meubels van spaanplaat of multiplex met een plaklaag erover heen. Ook zijn er diverse kunststof meubels, rotan meubels (van riet) en massief houten meubels. Soms zijn meubels met stof of leer bekleed. Vaak betreft dit stoelen of banken. Het geraamte van binnen is dan vaak van hout gemaakt. 

Verschillende soorten hout

Massief houten meubels kunnen van verschillende soorten hout worden gemaakt. De soorten hout die veel worden gebruikt, zijn noten, kersen, eiken, mahonie, grenen, meranti, merbau, acacia, tulpenboom, plantage teak, berken, beuken, essen, esdoorn, iepen en lariks. De hardere houtsoorten kunnen beter tegen een stootje dan de zachtere houtsoorten. 

Wat wordt ervan gemaakt?

Van hout kan echt van alles gemaakt worden. Denk aan meubilair voor in de woonkamer, badkamer, slaapkamer, hal enz. Er zijn diverse artikelen van massief hout zo te koop. Zo worden er veel kasten, stoelen, tafels, bedden, trappen enz. van massief hout gemaakt. Bij vaklieden, zoals bijvoorbeeld Rolan Meubels, kan het ook op maat gemaakt worden. Zo kan het precies passen in het interieur en in veel gevallen is het dan vaak met de hand gemaakt. Dit maakt de meubels uniek en waardevol, waardoor je ze minder snel weg doet en het meubilair langer mee gaat. Meubilair van echte vaklieden kunnen daarnaast ook nog eens prachtig houtsnijwerk bevatten. Dit lukt alleen als massief hout gebruikt wordt. 

Vijf redenen op massief hout voor meubilair te gebruiken

Er zijn nog vijf redenen waarom je massief hout goed voor meubilair kan gebruiken en langer meegaat dan een alternatief:

  1. Massief hout, vooral de hardere houtsoorten, kan meestal beter tegen een stootje en tegen vocht dan meubilair van spaanplaat of zacht hout;

  2. Massief hout oogt veel mooier, het leeft meer;

  3. Het heeft een natuurlijke, robuuste uitstraling;

  4. Het is zwaar en valt daarom niet zomaar om;

  5. Meubilair van massief hout kan op maat geleverd of gemaakt worden. In dat geval zijn de meubels uniek. 

Duurzame keuze

Meubels van massief hout gaan lang mee en zijn daarom een duurzame keuze. Let er wel op dat er een gekwalificeerd keurmerk op het hout van de meubels zit. Dit om de duurzaamheid te waarborgen. Is dit niet zichtbaar op het hout? Vraag de retailer of de ambachtsman ernaar waar het hout vandaan komt en of er een keurmerk bij hoort. 

Bewerking van het hout

Massief houten meubels kunnen bewerkt worden, zodra ze af zijn. Ze kunnen gelakt of geolied worden. Op deze manier gaat het meubilair ook langer mee. Het voorkomt krassen, deuken of kringen op kasten en tafels. Het maakt het meubilair gemakkelijk schoon te houden, waardoor het langer meegaat. 

Uit het voorgaande blijkt dat wanneer meubilair lang mee moet en mag gaan, er het beste massief hout gebruikt worden. Dit is bovendien een duurzamere keuze dan een alternatief materiaal. Het is steviger, zwaarder en kan tegen een stootje, oogt bovendien natuurlijk en robuust. Wanneer het afgewerkt is, verhoogd het de levensduur van het meubilair.