Forest Soap
Onderwijs

Zo maak je handig gebruik van cijfers over slagingspercentages

Als je een opleiding uitzoekt kijk je meestal niet gelijk naar de slagingspercentages. Je wilt een opleiding volgen die je leuk lijkt, of één die goed aansluit op de arbeidsmarkt, of misschien gewoon iets in de buurt. Ideaal is natuurlijk een opleiding die alle drie deze eigenschappen heeft. Dat zijn natuurlijk belangrijke aspecten, maar slagingspercentages zeggen iets over de kans dat je de opleiding uiteindelijk afmaakt en je diploma haalt.

Waarom kijken naar slagingspercentages?

Niet iedereen die aan een opleiding begint, maakt deze ook af. Daar kunnen veel redenen voor zijn. Het gebeurt wel eens dat er iets in het leven van de leerling verandert, waardoor het voor hem lastig wordt om verder te gaan, zoals ziekte of verhuizing. Ook stoppen mensen met een opleiding, omdat deze niet aan de verwachtingen voldoet of achteraf te moeilijk blijkt. Vooral die laatste redenen zijn een belangrijke reden van uitval en dat zie je terug in de slagingspercentages. Als een opleider duidelijk voorlicht, komen leerlingen niet voor vervelende verrassingen te staan.

Geen garantie, maar wel meer zekerheid

Dat een opleider hoge slagingspercentages heeft, is natuurlijk nog geen garantie. Tenzij het percentage honderd procent is, zijn er altijd mensen die hun opleiding niet afmaken. Slagingspercentages geven je echter wel meer zekerheid, omdat een hoog percentage je vertelt dat voor de meeste mensen die aan de opleiding begonnen, het de moeite waard bleek deze ook af te maken.

Vergelijk de slagingspercentages met vergelijkbare opleidingen

Je kunt niet zomaar alle slagingspercentages naast elkaar leggen. Het heeft alleen zin om percentages te vergelijken van vergelijkbare studies. Deze percentages worden daarom ook apart per opleiding gegeven. Het kan namelijk zijn dat de ene opleiding van een school heel goed is, maar een andere veel minder. Voor de ene opleiding is 75% hoog, voor een andere is 90% of meer pas een goede score.