Forest Soap
Image default
Vakantie

Ardennen – de groene long van België

Het zuidoosten van België verheft zich ineens. Bossen, fraai weidelandschap en uitnodigende stilte kenmerken de het gebied. Dit middelgebergte bepaalt overigens ook een groot deel van Luxemburg en ‘spoelt over’ naar Noord-Frankrijk. Het is een oud leisteenmassief met beroemde grotten. De Hoge Ardennen vind je oostelijk van de rivier de Ourthe. de Lage Ardennen vind je in het zuidwesten van het bergmassief, in Henegouwen en rond Namen. Het gebied is ook bekend vanwege het Ardennenoffensief waarbij Hitler nog een laatste poging deed om de geallieerden terug te drukken.

Fluisterstil vis vangen

Natuurlijk lenen de Ardennen zich perfect voor mountainbiketochten en kun je er zalig wandelen. Maar de streek heeft nog een sportief geheimpje in petto en dat komt door de vele snelle waterstroompjes en meertjes. Het is er perfect vissen. Na bij een postkantoor even een visverlof te hebben gehaald, kun je meteen een fijne oever zoeken en de hengels uitwerpen. Dan is het rustiek wachten tot beekridder, bronforel, vlagzalm, baars, kroeskarper of een andere vissoort toehapt.

Overleven in de Ardennen

Veel Nederlanders en Belgen nemen de verstilde regio graag tot zich als weekendbestemming. Met z’n allen een survival doen? Dan komt het bosmassief meteen in zicht. Het heeft ook wel iets, een zijn met de natuur, in de bossen slapen, baden in rivierwater. Sowieso kun je in de er heerlijk zuurstof happen, daar zorgen de gigantische wouden wel voor. Nog wat smakelijker hap je in een schuimkraag bier. De bosstreek levert loepzuivere Bourgondische bieren. Als je eenmaal een Achouffe, Orval, Leffe of Bocq hebt geproefd, bestel je graag nog eentje. Ook de Ardense restaurants zijn goed, maar wel eenvoudig. En toch… gaan wél diverse restaurants getooid met een Michelinster, zoals in Sankt Vith, Fauvillers en Lavaux-Sainte-Anne.

Je eigen stekje in de Ardennen

Ook helemaal ‘in’ is om er een huisje te huren. Wel handig is dan dat je een woordje Frans spreekt. En dat je niet ter plekke even zo’n huisje huurt. Verstandig is om vooraf en tijdig te reserveren. De keuze is enorm, van een chalet midden in de bossen tot een authentiek pand, bekend van de grijze, lokaal gewonnen steen. Van een zigeunerwagen tot een kasteelvilla met eigen zwembad. Van een boerenhoeve tot een moderne cottage. Je huurt er ook zo een fors huis voor de hele familie of een groep vrienden.

Tijd om er op uit te gaan

Is er behalve bossen en heuvels ook iets te bekijken of te beleven verder? Jazeker, de Ardennen hebben een royaal scala aan bezienswaardigheden. Teveel om op te noemen, dus een eerste aanzet. Neem je kleine kinderen mee, dan is Plopsa Coo een uitstekende daginvulling. Iets oudere kinderen zullen het Euro Space Center waarderen; ruimtevaart! Houd je van historie? Bezoek dan vooral het middeleeuwse kasteel van Bouillon; de roofvogelshow is een bonus. Ben je eerder toegespitst op de geheimen van de natuur? De Grotten van Han zijn dan een must-see. Inschepen voor een tochtje over een ondergrondse rivier komt er extra bij. De Citadel van Dinant is een pronkstuk van verdedigingswerken en in de abdij van Orval is het constant bierfeest.