Forest Soap
Image default
Dienstverlening

De goede de slechte en de lelijke kanten van ons energienetwerk

Er is veel discussie geweest tussen politici en de media over de toestand van ons huidige energienetwerk waar wij van www.zonnepanelenservicepunt.nl het graag met je over willen hebben. Dus waar gaat al het gebabbel eigenlijk over? Zijn de dingen echt zo erg? In dit bericht zullen we een snelle blik werpen op de goede, de slechte en de lelijke kant van de afhankelijkheid van ons land van ons huidige elektriciteitsnetsysteem.

Het goede

In tegenstelling tot In de meeste landen controleert geen enkele groep het Nederlandse elektriciteitsnet. In plaats daarvan is het een complex systeem van samenwerkende dienstverleners en overheidsinstanties. Dit complexe elektrische ecosysteem stelt ons in staat om stroom op te wekken uit tal van bronnen, op verschillende locaties, en deze te herdistribueren naar eindgebruikers, vaak over lange afstanden en op afgelegen locaties, waardoor dit het meest betrouwbare elektriciteitsnet ter wereld is.

Het slechte

Helaas veroudert de infrastructuur van ons elektriciteitsnet en de nieuwe eisen die eraan worden gesteld, overtreffen de verwachtingen en mogelijkheden van het oorspronkelijke ontwerp. Omdat het systeem bestaat uit een netwerk van 7.300 energiecentrales en transformatoren die eigendom zijn van en worden beheerd door onafhankelijke serviceproviders en worden gereguleerd door lokale, provinciale en federale overheden, is er weinig motivatie voor een groep om zwaar te investeren in belangrijke upgrades. Het resultaat: een zeer inefficiënt en soms minder betrouwbaar elektriciteitsnetsysteem waardoor problemen kunnen ontstaan zoals een zonnepanelen storing of stroomuitval.

Het lelijke

Ons verouderde elektriciteitsnet is veel te gevoelig voor verstoringen door bedreigingen zoals extreem weer of overmatige vraag die kan resulteren in stroomuitval, waardoor consumenten voor lange tijd geen toegang hebben tot de essentiële stroom die ze willen en nodig hebben. In sommige delen van het land zijn deze regelmatige onderbrekingen in de dienstverlening een veelvoorkomend verschijnsel geworden.

Naast de veroudering van het net en de onzekerheid over de betrouwbaarheid van de energieproductie is de toenemende volatiliteit en fluctuatie in de energieprijzen beïnvloed door een verscheidenheid aan wereldwijde factoren, van geopolitieke relaties tot de stijgende kosten van de inkoop van traditionele brandstofbronnen.

Wat te doen?

Veel consumenten zijn op zoek naar manieren om hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te doorbreken. In sommige gevallen betekent dit dat u volledig “van het elektriciteitsnet” gaat, terwijl het in andere gevallen eenvoudigweg betekent dat u wat energieonafhankelijkheid van zonne- en batterijback-ups moet toevoegen om gemoedsrust te bieden

 

https://www.zonnepanelenservicepunt.nl/inspectie-zonnepanelen