Forest Soap
Image default
Tuin en buitenleven

Breedbladige laurierboom, de Prunus Lusitanica 'Angustifolia'

De Prunus Lusitanica ‘Angustifolia’ is een breedbladige Portugese vlinderbloemige laurierboom die van nature voorkomt in Zuid-Europa. Het is een meerstammige boom met middelgrote bladeren, meestal geel witachtig van kleur, met een vijf- of zeven-lobbig rand en een spits uiteinde. Bloemen verschijnen in vroege lente, meestal vuurrood van kleur, aan de top van de takken. De bloemen worden gevolgd door kleine, donkerpaarse bessen die worden gewaardeerd voor hun veelzijdige gebruik en smaak. De Prunus Lusitanica ‘Angustifolia’ is een zeer populaire laurierboom voor tuinen, langs lanen en in parken. 

Het is een zeer sterk soort, die soms de jaren 50 overleeft en meer dan tien meter hoog wordt. Het heeft helende eigenschappen die het een favoriet maken van de afkomstige bevolking, vooral in Portugal. De bladeren worden gebruikt als infusie tegen verkoudheid, hoesten en griep, en om zweren te behandelen. Harige wortels worden boven de grond gebruikt om de opname van minerale stoffen in de grond te verbeteren om de irrigatie te vergemakkelijken. 

Bijzonder sterke boom 

Op kleinere schaal worden de bevruchte vruchten gegeten, zoals jam, likeur of als ingrediënt in salades. Ook worden de bloemen gegeten als gezouten of gebakken toppings. 

Hoewel de Prunus Lusitanica ‘Angustifolia’ een sterke en rustieke boom is, zijn er enkele zorgen voor de tuinbouwers. Bomen hebben voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien, en hoge concentraties van vermoeidheid van de grond of ongeschikte grond kunnen de groei en productie van de boom belemmeren. Ook is droogte gevaarlijk voor deze variëteit en daarom is het essentieel om de boom water te geven, welke bij voorkeur met regenwater wordt gedaan om vervuiling van de grond te vermijden.

https://www.forestsoap.nl