Forest Soap
Image default
Energie

Btw teruggaaf zonnepaneel voor terug leverende woningeigenaren

Wanneer je als particulier eigenaar bent van zonnepanelen op het dak van je woning en je de te veel aan opgewekte energie terug levert aan je energieleverancier en daarmee geld verdient, word je gezien als kleine ondernemer.

Waarop btw terugvorderen? Je kan de btw op de aankoop en ook de installatie van je zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst. Het gaat dan om een btw-tarief van 21% die je al betaald hebt. De btw op de levering van je energie betaal je wel, maar dit wordt aan de energieleverancier betaald. Dit valt dan buiten de regeling met de Belastingdienst.

Btw-nummer aanvragen Als je recht wil hebben op de 21% btw-teruggave moet je je eerst aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je krijgt dan een btw-nummer. Je dient vervolgens een btw-aangifte te doen. Op de aangifte geef je aan hoeveel btw je betaald hebt. Dat is makkelijk, want het vastgestelde tarief is altijd 21%. Het wordt wat lastiger wanneer je moet aangeven hoeveel btw jouw klant (oftewel de energieleverancier die jou te veel aan opgewekte energie overkoopt) heeft betaald. Dat is vrij ingewikkeld om bij te houden voor jou, maar ook voor de Belastingdienst.

Daarom heeft de Belastingdienst een iets simpele uitwerking bedacht, namelijk het bedrag dat je aan btw zou hebben ontvangen van de koper wordt geschat op basis van het vermogen van je zonnepanelen. Dus hoe hoger het vermogen van je zonnepanelen is, hoe hoger het btw-bedrag dat je moet betalen zal zijn. Deze schatting wordt ook wel forfait genoemd. De ervaring leert ons dat dit vaak maar over een bedrag van een paar tientjes gaat. Normaal gezien moet je als ondernemer ieder kwartaal een aangifte doen, maar gezien het bedrag voor het forfait aan de lage kant is, is de Belastingdienst gekomen met de KOR. Of wel beter bekend als de kleine ondernemersregeling.

Hoelang nog mogelijk? De overheid is op zeer korte termijn van plan om de btw-teruggave te laten verdwijnen. De datum die er nu aan vastzit is januari 2023. Echter, staat dit nog niet helemaal vast. Als je voor zonnepanelen wil gaan, doe dit dan zo snel mogelijk om er de meeste voordelen uit te halen. Nadien is de overheid van plan om zonnepanelen btw-vrij te maken. Op Europees niveau zijn de plannen al goedgekeurd, maar hoe dit uiteindelijk in zijn werking gaat treden is nog niet bekend.