Forest Soap
Image default
Energie

De aardlekschakelaar als beveiliging

 

In iedere meterkast is er een aardlekschakelaar aanwezig. Dit is een ontzettend belangrijk onderdeel van de aanwezige elektra omdat hier wordt gecontroleerd of er ergens een breuk in een kabel zit. Wanneer dit opgemerkt wordt zorgt de aardlekschakelaar ervoor dat er geen spanning meer op de elektra staat. Toch kan je soms een aardlekschakelaar hebben die zelf kapot is. Dit kan zorgen voor onnodige stroomuitval in en rond je huis. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om een elektricien in te schakelen, zoals elektricien-Louwmans.nl en het niet zelf te proberen. 

Het probleem opsporen

Wanneer een aardlekschakelaar uitvalt zit het probleem meestal in een van de groepen die erna zit. Voordat de elektricien komt, kan je proberen zelf te vinden in welke groep het probleem zit. Dit kan je doen door alle groepen uit te zetten door de schakelaar om te zetten.  Vervolgens zet je de aardlekschakelaar weer aan, deze zou aan moeten blijven. Daarna zet je een voor een alle groepen weer aan totdat de aardlekschakelaar weer uitgaat. De groep die ervoor zorgt dat de aardlekschakelaar uitvalt is dan meestal het probleem. Je kan alle andere groepen weer inschakelen, zo heb je overal stroom behalve de groep die het probleem is. 

Apparatuur kan storing veroorzaken

Het kan ook zijn dat de storing in een groep wordt veroorzaakt door een bepaald apparaat. Dit kan je makkelijk uitzoeken door alle stekkers in de groep uit het stopcontact te halen en daarna de groep weer aan te zetten. Een voor een sluit je de apparaten weer aan, totdat de stroom uitvalt. Als dit gebeurt ligt het probleem in een van de apparaten, deze veroorzaakt de kortsluiting. Als de groep nog steeds niet werkt als alle stekkers uit de stopcontacten zijn, dan ligt het echt aan de elektra en zal je een elektricien moeten inschakelen om het probleem op te sporen.