Forest Soap
Image default
Kinderen

Waarom kinderboeken zo goed zijn voor de ontwikkeling van je kind

Kinderboeken worden steeds populairder: waar bij iedereen nog wel een oud exemplaar van Pluk van de Petteflet en Jip en Janneke in de kast zal staan, hebben ook steeds meer mensen gepersonaliseerde kinderboeken in huis. Een kinderboek met naam is een leuk cadeau om te krijgen (als kind, of voor je kind) en het is een leuk cadeau om te geven. Bovendien geeft het voorlezen kinderen een voorsprong op school, en zijn er veel meer voordelen aan het voorlezen van je kinderen. Niet alleen is het goed voor de band tussen ouder en kind, het voorlezen prikkelt de fantasie en de creativiteit van een kind. 

speciale boeken voor elke gelegenheid 

Voor elke gelegenheid zijn er tegenwoordig wel speciale kinderboeken te vinden: een verjaardag, voor het eerst naar school of als cadeau zwemdiploma. Alle boeken hebben hun eigen thema, en kunnen gemakkelijk online persoonlijk worden gemaakt. Zo wordt jouw kind of kleinkind écht het hoofdpersonage van zijn of haar verhaal. Dit helpt ontzettend om een avontuur voor een kind spannender te maken: degene die in de diepzee zwemt, of een rondje op een grote draak vliegt, is écht het kind zelf! Het maakt het boek net zoals ieder kind zelf is: bijzonder en uniek. Ook kinderen voelen de waarde van zoiets. 

Goed voor de woordenschat en concentratie 

Uit allerlei onderzoek blijkt dat kinderen geregeld voorlezen ontzettend goed is voor de band tussen kinderen en hun ouders. Samen beleef je avonturen, je hebt echte quality time met je kinderen. Behalve dát stukje bonding tussen kind en ouder, leren kinderen ook een nieuwe woordenschat . Kinderen leren door ze voor te lezen dat letters en woorden een betekenis hebben, bovendien is het goed voor het concentratievermogen en het vermogen om te luisteren van kinderen. Dit is niet alleen goed voor de taalkennis: het blijkt dat peuters die elke dag vijftien minuten worden voorgelezen, op school beter scoren op rekenen! 

Prikkel de fantasie en wees een rolmodel! 

Met een voorleesboek prikkel je bovenal de fantasie van het kind. Het moedigt hem of haar aan om een beeld te fantaseren bij het verhaal. Wanneer een boek gepersonaliseerd is zal dit effect misschien nog wel sterker zijn: dan is het echt of een kind het zelf meemaakt. Ook de prenten kunnen helpen bij het stimuleren van de fantasie. Het voorlezen is niet alleen goed voor de band tussen ouder en kind en de woordenschat en fantasie van kinderen, je bent bovendien als ouder een rolmodel. Wanneer kinderen zien dat jij plezier hebt in het voorlezen, zullen ze zelf ook eerder ontdekken hoe leuk lezen is! 

 

https://bimibooks.nl/gepersonaliseerd-voorleesboek