Forest Soap
Image default
Eten en drinken

Pootaardappelen bewaren

Aardappelen (​Solanum tuberosum​) zijn een hoofdbestanddeel van het Amerikaanse dieet en zijn een veelgebruikt ingrediënt in veel voedingsmiddelen. Hoewel ze commercieel zwaar worden verbouwd, zijn aardappelen ook vrij eenvoudig thuis in je moestuin te kweken, en door te leren hoe je pootaardappelen moet bewaren, kun je ze gemakkelijk planten als je er klaar voor bent. Als je in het verleden aardappelen hebt verbouwd en dit jaar een andere oogst wilt, heb je misschien overwogen om pootaardappelen te gebruiken. Een goede bewaring en verzorging van uw pootaardappelen kan het verschil maken als het gaat om een ​​gezonde, overvloedige oogst.

Wat zijn pootaardappelen?

Je kweekt pootaardappelen specifiek voor herbeplanting tot een aardappelgewas. Het is geen ander soort aardappel. In plaats daarvan is het hun doel dat ervoor zorgt dat ze een andere classificatie hebben.

Aardappelen zijn knollen, wat betekent dat ze groeien als voedselvoorziening voor het bladgroene deel van hun plant. De knol wordt onder de grond groter om voedsel voor de plant op te slaan. Als ze de juiste voedingsstoffen krijgen, groeien knollen zoals aardappelen onder de grond, wat we ogen noemen. De ogen van een aardappel ontwikkelen zich dan tot nieuwe planten.

Je zou denken dat je een aardappeloogst kunt starten met aardappelen uit de winkel. De meeste aardappelen die aan supermarkten worden verkocht, hebben echter chemische behandelingen ondergaan, zodat ze geen ogen krijgen terwijl ze op de plank liggen. Als gevolg hiervan zijn ze veel minder waarschijnlijk effectief als pootaardappelen. Daarnaast is de kans op een zieke aardappeloogst veel groter als je winkelaardappelen gebruikt.

Hoe pootaardappelen te oogsten

Om pootaardappelen te oogsten, graaft u de aardappelen op die u voor volgend jaar wilt bewaren. Borstel het vuil van de aardappelen, maar was ze niet. U kunt ook gecertificeerde ziektevrije aardappelen kopen bij een tuinwinkel of bouwmarkt. Door elk jaar vers te beginnen met gecertificeerd pootaardappelen verkleint u de kans op een besmet en beschadigd gewas.

Als u pootaardappelen van eigen bodem kiest, oefen dan vruchtwisseling en plant uw aardappelen elk jaar op een andere plaats om ziekten te voorkomen. Dit is niet alleen belangrijk voor de opbrengst van uw oogst, maar ook voor uw pootaardappelen. Dit komt omdat ziekten die door deze pootaardappelen worden overgedragen, waarschijnlijk in een ander groeiseizoen aanhouden.

Een andere manier om het rendement op uw gewas te maximaliseren, is door pootaardappelen van verschillende soorten te oogsten, waaronder erfstukvariëteiten. Als je per ongeluk een ziekte in je gewas introduceert, heb je mogelijk een hogere opbrengst als je een diverse populatie hebt opgebouwd.

Pootaardappelen bewaren

Bewaar uw pootaardappelen op een koele, droge plaats rond de 50 graden Fahrenheit. Hoewel enige vochtigheid essentieel is voor uw pootaardappelen, moet u ze niet blootstellen aan te veel vocht, anders kunnen ze gaan rotten. Het is van cruciaal belang dat aardappelen tijd hebben om te rusten, dus u moet ze tijdens de opslagperiode niet verplaatsen of blootstellen aan licht of hitte. Locaties zoals koelkasten of kelders zijn uitstekende plaatsen voor pootaardappelen. Als je je aardappelen in een kelder bewaart, plaats ze dan zo dat muizen of ander ongedierte er niet bij kunnen.

Bewaar de aardappelen tijdens hun winterslaap in een kartonnen doos of bruine papieren zak. Ze hebben ventilatie nodig, dus stapel of stapel de aardappelen niet te hoog. Bedek of sluit de container bovendien niet zodat er geen lucht kan binnendringen. Verplaats uw agria pootaardappelen drie tot vier weken voordat u uw gewas plant naar een goed verlichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Een zonnig raam of onder een kweeklamp is een uitstekende keuze. Het doel van deze oefening is om het kiemen van uw aardappelen te stimuleren. Het afdekken van pootaardappelen met vochtige jutezakken kan helpen bij het kiemproces.