Forest Soap
Image default
Onderwijs

Grote verschillen in het klassenmanagement

Klassenmanagement kan door iedere docent op een andere manier ingevuld worden en de behoefte aan een bepaalde aanpak kan per leerling verschillen. De aanpak kan per docent ook anders zijn, dat maakt dat iedere docent uniek is en dat er een afwisseling binnen het onderwijs is en zal blijven. Een docent heeft zijn of haar eigen voorkeuren om het klassenmanagement in te vullen, zo kan de docent het fijner vinden dat de klas ingedeeld is in groepjes en dat de leerlingen hem of haar bij de voornaam noemen. De andere docent kan dit misschien wel helemaal niet zo fijn vinden en heeft liever de klas in groepjes bijvoorbeeld.

Een rode draad

Zo verschilt iedere docent en dat kan ieder schooljaar en de ervaring daarvan ook al erg wisselen. De ene leerling heeft behoefte aan een juf die graag meedoet in de gezelligheid terwijl de ander liever een docent heeft die van orde en rust houdt. Omdat het vaak lastig is om overal precies aan te kunnen voldoen, kan het goed zijn om een gezond evenwicht te vinden in het klassenmanagement. Door de neuzen enigszins in dezelfde richting te krijgen, kun je samen in gesprek gaan over onderwerpen en samen een rode draad binnen hetzelfde schoolgebouw trekken. Een cursus voor het team kan hierbij helpen en het gesprek over het onderwerp starten.

Gewoontes doorbreken

De aanpak van een docent kan hem of haar juist heel erg sieren, maar soms ook juist niet. Deze cursus kan daarom voor wat frisse wind zorgen om te kijken of er met een andere blik naar het klassenmanagement gekeken kan worden. De generaties veranderen en de kinderen daarmee ook. Het is daarom belangrijk om niet te lang te blijven hangen in hetzelfde als dat je altijd al gedaan hebt en om bijvoorbeeld eens te gaan kijken naar gepersonaliseerd leren. Zo kan iedere leerling op zijn of haar eigen tempo aan de slag en worden de verschillende behoeftes simpelweg vervuld. Dit kan een goede rode draad voor de school vormen.

Een klik met de klas

Wanneer je als docent merkt dat er een verschil zit tussen de werkwijze van de docent en de manier van de klas, dan zou je simpelweg eens kunnen gaan vragen waar de behoeftes van de groep liggen. Dit kan niet altijd volledig serieus genomen worden, maar je zou er misschien toch wel een aantal lessen uit kunnen halen om deze eens met de collega’s te bespreken en zo er ander licht op te laten schijnen.

https://septemberonderwijs.nl/effectief-klassenmanagement/