Forest Soap
Image default
Onderwijs

Dansen met je leerlingen, wat is er leuker dan dat?

Een dansworkshop, ontspannend, fun én cultuur tegelijk

Dansen met je leerlingen, wat is er leuker dan dat?

Kinderen hoeven maar een paar noten muziek te horen of ze gaan aan het dansen. Als volwassene weet je het maar al te goed: dansen is leuk, dansen maakt je vrolijk, dansen is ontspannend. Waarom dan ook eens geen dans workshops organiseren in de school? Maar ga niet zomaar aan de slag. Doe het overlegd en op maat van je leerlingen. Heb je leerlingen die graag eens zouden breakdancen maar niet altijd de gelegenheid vinden? Of wil je kinderen uit de basisschool laten kennismaken met andere culturen en dit via een workshop dansen? Dan ga je de Spaanse of Japanse toer op met een dagje dansworkshop.

Dansen als communicatiemiddel

Van de vele workshops die er bestaan, is dansen wel een zeer populaire workshop. Dansen is voor kinderen een vorm van ontspanning, maar anderzijds ook een vorm van expressie en communicatie. Door het bewegen op muziek uiten ze gevoelens: vreugde, droefheid, gekke gevoelens of juist heel ernstige. Dansen laat hen toe om alles eens los te laten en zich op muziek uit te leven. Dansen kan voor kinderen een middel zijn om te communiceren, zowel onderling als naar hun ouders of leraars toe. Dansen is vaak makkelijker dan woorden als je iets wil uitdrukken. Misschien begrijp je als leraar plots een bepaald kind veel beter als je het kind hebt zien dansen? Het is alvast het proberen waard.

Workshop dansen in je school integreren

Een workshop dansen kan volledig afzonderlijk georganiseerd worden: een dagje dansen onder begeleiding van een professional. Maar het kan ook samengaan met onder meer de muziekles of de gymnastiekles. De input van de leraars muziek en turnen kunnen bijdragen tot het succes van een dansworkshop. Verschillende domeinen en invalshoeken komen aan bod en maken het voor de deelnemers van de dans workshop nog boeiender. Hoe meer je de leefwereld van het kind aan bod laat komen, hoe prettiger en leerzamer de workshop wordt. En misschien is een dagje dansen voor heel veel kinderen de aanzet tot meer: van een klein dansje op de speelplaats tot een danscursus of een heuse danscarrière, wie weet!

https://kleinkunstig.nl