Skip to content
Forestsoap

Wat doet een schuldhulpverlener?

Het kan zijn dat je wel eens een vacature schuldhulpverlener langs hebt zien komen. In dat geval had je waarschijnlijk geen idee wat dat inhield en ben je gewoon doorgegaan met wat je daarvoor aan het doen was. Als je dat gedaan hebt, heb je oprecht een goede kans gemist. De functie van schuldhulpverlener is een functie die je de kans geeft om veel ervaring op te doen en veel te leren bij de gemeente. Je bent veel bezig met mensen en je kan van grote invloed zijn bij meerdere mensen. 

 

Ten eerste heeft een schuldhulpverlener de rol van bemiddelaar tussen de schuldenaar en de schuldeiser. De schuldhulpverlener probeert in deze rol financiële hulp te verlenen aan de schuldenaar. Dit kan gedaan worden op verschillende manieren. Allereerst is het belangrijkste voor schuldhulpverleners het voorkomen van een slechte financiële situatie, omdat voorkomen beter is dan genezen. Het doel van een schuldhulpverlener is dus allereerst achteruitgaande financiële situaties te herkennen en hulp te bieden. Om dit doel te bereiken geeft een schuldhulpverlener voorlichtingen en coaching-sessies. Hierbij wordt onder andere aan de mensen geleerd hoe zij zelf een slechte financiële situatie kunnen herkennen en hoe zij daar zelf mee om kunnen gaan.  

 

Als het dan toch te laat is voor inlichtingen en voorbereidingen, gaat de schuldhulpverlener over op het stabiliseren van de financiële situatie. Het heeft namelijk geen zin om oplossingen te vinden voor een probleem dat steeds erger wordt, omdat de oplossingen dan continu achterhaald zijn. Een van de manieren waarop dit bereikt kan worden is door het toepassen van budgetbeheer. Hierbij wordt het beheren van het geld van de cliënt aan een externe partij overgedragen. 

 

Daarnaast kan er ook aan herfinanciering gedaan worden, als de cliënt veel verschillende schulden bij verschillende instanties heeft. Herfinanciering houdt in dat de bank de lening ter grote van alle schulden samen geeft, waarmee de schuldenaar alle schulden dan afbetaalt. Hierdoor heeft de schuldenaar nog maar één schuld  bij de bank openstaan, wat vaak veel overzichtelijker is voor de cliënt.

 

Als dit interessant lijkt, een trainee schuldhulpverlener is altijd wel nodig.

 

https://professionalpartners.nl/
Avatar
Sidebar